+6
°
C
Max.:+6
Min.:+3
Cs��
P��n
Szo
Vas

2024-05-28

VOLÁNBUSZ Zrt.: Tájékoztatás a 2024. március 1-jétől bevezetett tarifareformmal kapcsolatban

Az agglomerációs autóbuszjáratokon 2024. március 1-től alkalmazott új díjszabással kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk.

2024. március 1-jétől a közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtotta végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Az új tarifarendszer többet ad kevesebbért és egyszerűbben, mint a korábbi. A jegy- és bérlettermékek köre, valamint a kedvezményrendszer a teljes átalakítás révén sokkal könnyebben érhető el a közösségi közlekedést választó utasok számára, és emellett a kedvezményeket a továbbiakban bonyolult igazolások nélkül vehetik igénybe a jogosultak.

 

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedést. A helyközi járatokon kívül a fővárosi közösségi közlekedést is igénybe vevők számára kiemelten előnyös változás, hogy március elsejétől a BKK járatain is elfogadják a Pest vármegye bérletet és az országbérletet is. Ezek március 1-jétől tehát érvényesek a vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és trolikon is. A Budapesten kívüli településekről ingázók így már egy bérlettel tudnak utazni a teljes vármegye területén a helyi és a helyközi járatokon egyaránt.

 

A márciusi bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai alapján az ÉKM kismértékben módosított a korábban bevezetett tarifarendszeren, ezáltal március második felétől kezdődően visszavezetésre került a korábbiakban forgalmazott és elfogadott 400 Ft-os környéki helyközi vonaljegy, valamint ennek 50%-os kedvezménnyel megvásárolható változata is. A módosítás következtében az adott agglomerációs településen belül menetjeggyel utazók is kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe az autóbuszokat.

 

A Budapest agglomerációs közlekedésében közlekedő járatok teljes vonalán helyszínen váltott vonaljeggyel, Pest vármegyebérlettel, országbérlettel, valamint Pest vármegye24, Magyarország24 napijegyekkel lehet utazni. Ezen felül az agglomerációs autóbuszvonalak budapesti szakaszhatáron belüli részein a Fővárosi Önkormányzat rendeletében meghatározott Budapest-bérletek és Budapest-jegyek is érvényesek utazásra, míg a budapesti szakaszhatáron kívüli részeken a környéki vonaljeggyel is lehet utazni.

 

A környéki járatok fedélzetén a teljes vonalon utazásra felhasználható 600 Ft-os vonaljegy, illetve a járatok Budapesten kívüli szakaszán felhasználható 400 Ft-os (illetve annak 50%-os kedvezményű változata) környéki helyközi vonaljegy váltására van lehetőség.

 

Az agglomerációs járatokon alkalmazott díjszabás szerinti környéki bérletek megszüntetésre kerültek. Az arcképes igazolványhoz kötött Budapest bérletek csak érvényes, személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú jogosítvánnyal, tanuló bérletek csak érvényes magyar közoktatási diákigazolvánnyal vagy az oktatási intézmény által kiállított diákigazolványt helyettesítő igazolással, a nyugdíjas bérletek csak a BKK-nál váltható érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyal, kisgyermekes bérletek csak érvényes kisgyermekes bérletigazolvánnyal együtt használhatók.

 

A 2024. március 1-jétől bevezetett új tarifareformmal összefüggésben további részeletek a társaságunk honlapján, az elővételi pénztárakban, az autóbuszok fedélzetén kihelyezett tájékoztatókon, továbbá az ujtarifa.hu weboldalon keresztül érhető el.

 

Üdvözlettel,

 

VOLÁNBUSZ Zrt.

Üzemeltetési Főigazgatóság

1091 Budapest, Üllői út 131.

 

 

 

 


 


Összes esemény