+6
°
C
Max.:+6
Min.:+3
Cs��
P��n
Szo
Vas

2024-07-17

Az önkormányzat adóhatóságának tájékoztatója

Hamarosan az elektronikus tárhelyre és a postaládákba kerülnek a helyi adók megfizetéséről szóló küldemények. Fontos tudni, hogy adóügyeink nagy részét már online is intézhetjük.

Tájékoztatjuk Tisztelt Adózóinkat, hogy hamarosan az elektronikus tárhelyre és a postaládákba kerülnek a helyi adók megfizetéséről szóló küldemények. Az adószámla-kivonatból részletesen tájékozódhatnak az önkormányzatnak megfizetendő 2024. évi adóelőírásaikról és esetleges hátralékukról. A gépjárműadót immár negyedik éve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell teljesíteni, gépjárműadót a küldeményünk csak akkor tartalmaz, ha a 2021. adóévet megelőző évekre van az adóhatóságunknál hátraléka.

A küldemény tartalmazza az adónemenkénti egyenlegeket, továbbá az esedékes adók megfizetéséhez szükséges készpénz-átutalási megbízásokat (postai küldemény esetén).

Egyes adózóknál – akiket a 2024. évre adókötelezettség változás érintett - határozat készül, ő esetükben a fizetési határidő a határozat kézhezvételétől számított 30. nap lesz.

Az adóbefizetések teljesíthetők a mellékelt csekk(ek)en, átutalással, QR-kód segítségével az iCsekk telefonos alkalmazáson keresztül vagy az E-Önkormányzat Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu)  oldalon bankkártyás fizetéssel.

Az adózóknak az adóhatóság felé az adatváltozásokat, bevallásokat az előírt nyomtatványon kötelesek benyújtani. A nyomtatványok elérhetők az E-Önkormányzat Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu)  oldalon.

Az ePapiron vagy e-mailen benyújtott - az E-Önkormányzati Portálon azonban rendelkezésre álló nyomtatványok - beküldése be nem nyújtottnak minősül. Adóügyekben az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett vagy azt választó adózó csak elektronikus formában (e-mail nem megfelelő küldemény, a hatályos jogszabályok alapján ügyet nem indít) kezdeményezhet eljárást.

Bevallási, adóelőleg- és adófizetési határidők:

2024 március 18. – I. félévi helyi iparűzési adóelőleg befizetése, I. félévi telek- és építményadó befizetése (kivéve, ha változás történik: abban az esetben a kiadott határozat szerinti határidő)

2024 április 2. - a 2023. évi talajterhelési díj bevallása és megfizetése

2024 május 31. – a 2023. évi helyi iparűzési adó bevallása. A vállalkozó által már 2023. évben befizetett adóelőleg, valamint a tényleges adó különbözet megfizetésének esedékessége, kisvállalkozói adó megfizetése (Az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni.)

2024 szeptember 16.  – II. félévi helyi iparűzési adóelőleg befizetése, II. félévi telek- és építményadó befizetése

A fenti határidőig elmaradt adófizetés nem csak késedelmi pótlékot, hanem adóvégrehajtást is vonhat maga után!

Az előző évekhez hasonlóan már nem postázunk értesítőt a gazdálkodó szervezeteknek, mivel nekik a cégkapus tárhelyüket kell használni.

Az adóhatóság tájékoztatási honlapján ( https://diosd.asp.lgov.hu/ ) a helyi adókról és az ügyintézésről részletesebb tájékoztatást nyújtunk, továbbá megtalálhatóak a bevallásokhoz, adatbejelentésekhez, kérelmekhez szükséges nyomtatványok, tájékoztatók is.

Elérhetőségek, amelyeken az ügyintézők felvilágosítást adnak:

Helyi iparűzési adó, köztartozások kezelése és végrehajtások, meghatalmazások:  +36 30 731 3852

A-J betűvel kezdődő nevek az építmény-, telekadóban és gépjárműadó adónemben:  +36 30 403 2151

K-ZS betűvel kezdődő nevek az építmény-, telekadóban és talajterhelési díj adónemben:  +36 30 376 2809

Adókönyvelés, túlfizetések rendezése, végrehajtási cselekmények: +36 30 609 7879

Fizetési könnyítések, méltányossági kérelem, adóhatósági igazolások, egyéb ügyek:  +36 30 609 7892

 

Önkormányzati Adóhatóság

 

 


 


Összes esemény