+6
°
C
Max.:+6
Min.:+3
Cs��
P��n
Szo
Vas

2024-03-01

INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

interreg.jpg interregv.png

Interreg projekt zárórendezvény 2021. augusztus 19-én Diósdon, az eseményről és a pályázat keretében megvásárolt eszközökről itt olvashat:

https://diosd.hu/storage/uploads/2021/09/QEgj1N5dD4jVXQqNGbf2Z0kBJ2spGsp4EkCCXUEb.pdf

 


Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy Érsekkéty és Diósd önkormányzata sikeresen pályáztak az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban a „Néphagyományaink és népművészetünk megőrzése” című projekttel.

A kisprojekt ötlete azon alapult, hogy régiónk népi hagyományait, a népzenét, népművészetet, a népszokásokat át szeretnénk örökíteni a fiatal generáció számára. Eredetileg a projekt időtartama1 évre szólt, de a pandémia következtében csak idén nyáron tudjuk megvalósítani a két találkozót, 2021. június 18-án Érsekkétyen és augusztus 19-én Diósdon, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

Bővebben az érekkétyi találkozóról itt olvashatnak:

https://ma7.sk/tajaink/ersekkety-projekt-a-regio-hagyomanyainak-nepszerusiteseert?fbclid=IwAR3K0KOR_zQbdVQCaqSDkVnCjjhgyi27amzeBv6ibPlAHCDeHmKlj79mCsY

Szeretném röviden bemutatni az augusztus 19-i diósdi rendezvényünket, mely államalapításunk alkalmából a magyar néphagyományok felelevenítése érdekében és egyben az Interreg projekt záróeseményeként tartunk.

Az Államalapítás ünnepség és néptánc gála programjai már kora délután, 14 órától kezdetét veszik, amikor Fricska zenekar hangolja táncra az érdeklődőket. Népdal oktatást is tervezünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valamint kézműves foglalkozással, játszóházzal várjuk a gyerekeket. Délutánra kórustalálkozót szervezünk érsekkétyi és diósdi énekesekkel. 18 órától az államalapítás ünnepség keretében közösen elénekeljük a magyar Himnuszt, majd Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után kenyérszentelés következik. 18:30-tól kezdetét veszi az egész estés ünnepi néptánc gála, melyet Spéth Géza Diósd polgármestere és Farkas Attila Érsekkéty polgármestere nyitnak meg. A gála díszvendégeiként a Forrás Néptáncegyüttest és érsekkéty fellépőit köszönthetjük, valamint a diósdi Naprózsafa Hagyományőrző Néptánc Egyesület műsorát is láthatjuk. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Fontos kiemelni a rendezvényeink határon átnyúló jellegét, hogy a Diósdon megvalósuló esemény célja, hogy az érsekkétyi vendégek megtanulják a Diósdra jellemző hagyományokat, táncokat, majd a saját környezetükben is bemutassák, népszerűsítsék azokat.

Spéth Géza polgármester

 


 


Összes esemény